ONZE VERPLICHTINGEN

Les Ardentes hecht bijzonder veel belang aan het beperken van zijn impact op het milieu. Via verschillende assen wordt het hele festivalteam gemobiliseerd in een collectieve verantwoordelijke aanpak en verbindt het zich ertoe van jaar tot jaar vol te houden.

Het is met al deze kleine acties dat we er samen in zullen slagen grote verbintenissen te concretiseren en ons festival beter te maken.

 


BIJDRAGEN AAN DE AANPLANT VAN BOMEN IN WALLONIË


Om deel te nemen aan de ontwikkeling van duurzame projecten in België heeft Les Ardentes een partnerschap ontwikkeld met PlantC, een vereniging die zich inzet voor het klimaat en de biodiversiteit door het grondgebied te laten aanpassen aan de wereldwijde veranderingen. Er is een systeem opgezet van vrijwillige donaties van de cashless restanten op de polsbandjes van de festivalgangers.

In 2022 werden 1033 bomen geplant, wat neerkomt op 148,23 ton CO2 die in 30 jaar wordt vastgelegd. We zijn ervan overtuigd dat we het dit jaar nog beter kunnen doen!

Meer over de vereniging: PlantC

 

mains terre.jpg


ZACHTE VERVOERMIDDELEN AANMOEDIGEN


Mobiliteit is de belangrijkste bron van vervuiling bij de organisatie van een festival. Het vervoer in verband met de logistiek van het evenement, de aankomst van de festivalgangers en de artiesten op het terrein hebben een aanzienlijke impact op het milieu.

 

Om deze impact te beperken, stellen wij het personeel van Les Ardentes voor om zich tijdens de opbouw, het evenement en de afbraak per fiets te verplaatsen dankzij Decathlon.

Voor de festivalgangers hebben we een uitgebreid alternatief transportsysteem opgezet: gratis buspendels, een carpoolplatform, kortingen op treintickets, parkeerplaatsen voor fietsen en scooters in de onmiddellijke omgeving van het festival, enz. Bovendien krijgt u van Decathlon een waardebon ter waarde van 5 euro als u met de fiets komt!

 

Ga naar de tab mobiliteit om het zachte vervoermiddel te vinden dat bij je past!


AFVAL BEHEREN EN SORTEREN


Geen excuses meer om uw afval niet te sorteren! Om de site schoon te houden en de afvalstromen zo goed mogelijk te beheren, hebben we het sorteersysteem in 2023 versterkt met de hulp van onze partner Intradel. Concreet betekent dit het volgende:

 

 • In totaal komen er 500 sorteereilanden, dat wil zeggen 500 PMC-bakken en 500 OM-bakken.
 • U vindt er ook 8 recyclagebekerstands. Breng 15 bekers mee en win 1€ cashless, voor de meest vastberaden, breng 50 bekers mee en win 3,50€ cashless!
 • In de backstage gaan we nog verder met sorteren met 10 afvalfracties: afval, PMC, karton, glas, metalen, voedsel / composteerbaar, eetbare oliën, hout, verf / spuitbussen, WEEE!
 • Voedselbakken op het terrein voor traiteurs en foodtrucks en andere op de camping in de BBQ zones.
 • In de straten rond het festival staan tientallen afvalbakken langs de weg om zwerfvuil te voorkomen. De straten rond het festival en de parkeerplaatsen worden 's nachts schoongemaakt. 
 • Achter de schermen wordt een ecoteam van 350 mensen gemobiliseerd voor het festival. Dit ecoteam wordt opgeleid in afvalsortering via een bezoek aan een fabriek om de noodzaak en het proces van afvalsortering te begrijpen. 
 • Om verder te gaan hebben we een charter opgesteld om onze partners erbij te betrekken, zodat zij zich ertoe verbinden de netheid van het terrein en het beheer van het door hun activiteit gegenereerde afval te respecteren. Het charter maakt hen ook bewust van voedsel- en waterverspilling en respect voor apparatuur.

triii.png


INZAMELING EN SORTERING VAN SIGARETTENPEUKEN


In 2022 hebben we veel sigarettenpeuken verzameld, dit jaar zullen we onze inspanningen verdubbelen om dit probleem te verminderen en de inzameling en sortering van sigarettenpeuken te versterken.

Een peuk op de grond gooien lijkt misschien niets, maar de schade is schrikbarend! Sigarettenpeuken zijn moeilijk op te rapen en worden op land gegooid dat voor het hooien van koeien wordt gebruikt. Dus om deze gebieden schoon en veilig voor de koeien te houden, gooit u uw sigarettenpeuken in de zakasbakken die zullen worden uitgedeeld en in de vele asbakken die rond het terrein en de camping staan.

De verzamelde peuken zullen dan worden gerecycled en we zijn op zoek naar de perfecte doos voor dit project.

Elk jaar doen we een beroep op het Butt Busters-team om elke dag de peuken op te halen!


VERANTWOORDELIJKER COMMUNICEREN


Wij willen de dematerialisatie van communicatiemateriaal voortzetten om de productie van materiaal voor eenmalig gebruik te vermijden. Wij hebben papieren posters drastisch verminderd en zijn gestopt met drukprogramma's ten gunste van communicatie via beeldschermen. Wij geven ook de voorkeur aan digitale kanalen: sociale netwerken, nieuwsbrieven, mobiele toepassingen, enz.

Flyeren op de site en in de omgeving is verboden en we verminderen de hoeveelheid goodies die partners aanbieden.

foule re.jpg


HET GEBEURT OOK OP DE CAMPING!


Net als vorig jaar worden de verboden voorwerpen die op de camping in beslag worden genomen, gerecupereerd en herverdeeld onder verschillende verenigingen. Lees goed de regels van de camping als je al je spullen tot het einde van het festival wilt behouden!

 

Als je matras leegloopt, is Decathlon er om je nacht te redden! Op hun stand kun je profiteren van hun democratische prijzen om je materiaal te repareren en te vermijden dat je nieuw moet kopen. Voor 1 tot 15 euro kun je profiteren van hun reparatieservice.  

 

Operation Seconde Vie, opgericht door Les Ardentes en gesteund door Decathlon, is een project dat tot doel heeft kampeeruitrusting te recupereren, te herstellen en te verdelen.

Laat uw tent of uitrusting niet achter op de camping! Als je er echt vanaf moet, heb je verschillende mogelijkheden.

Wanneer u de camping verlaat, hebt u de keuze:

 • Schenk uw materiaal in goede staat aan verenigingen. De lijst met verenigingen waaraan de achtergelaten uitrusting zal worden uitgedeeld, zal binnenkort worden meegedeeld.
 • Uw materiaal inleveren bij de Decathlon-stand. U ontvangt een bon ter waarde van 1€ tot 30€ afhankelijk van het type voorwerp (tenten, stoelen, koelers, ...).

 

dechetnez.png

DECHET-NEZ VOUS !

De wedstrijd "Déchet-nez vous!", gebaseerd op het verzamelen en sorteren van afval, wordt sinds 2022 op de camping georganiseerd.

Het principe is eenvoudig, ga naar een van de 4 recyclagepunten op de camping, verzamel je puntenrooster, verzamel en sorteer het afval en de sigarettenpeuken. U kunt cashless winnen, merchandise, tickets voor de editie van 2024, enz. We wachten op u in 2023 om uw afval op de camping kwijt te raken !

 


ETHISCHE CATERING


Wat de catering betreft, geven we de voorkeur aan restauranthouders uit Luik en Wallonië en aan lokale, seizoensgebonden en biologische producten (productie zonder gebruik van chemicaliën, GGO's, beperking van het gebruik van meststoffen, insecticiden, enz.) Zo creëren we labelstickers die naast de stands worden opgehangen zodat de festivalgangers zich kunnen oriënteren bij hun cateringkeuze.

De op het festival aanwezige foodtrucks zijn verplicht minstens één vegetarische optie op hun menu aan te bieden.

Ook het gebruik van plastic verpakkingen is verboden.


ONZE PARTNERS GAAN VOOR GROEN!

 • Decathlon zal aanwezig zijn om aandacht te vragen voor het gebruik van fietsen. Zij zullen fietsen uitlenen aan de STAFF. Trouwens, als je met de fiets naar het festival komt, krijg je van Decathlon een waardebon ter waarde van €5! Decathlon steunt ook Operation Second Life en zal een reparatieservice aanbieden voor apparatuur op de camping. 
 • Fruitz die zakasbakken zullen uitdelen op de camping. 
 • Proximus via hun recyclage actie van oude telefoons tegen 10€ cashless op je armband. Deze telefoons zullen worden verzameld en gerecycleerd. Ga voor meer informatie naar hun website en ontdek hun actie die het hele jaar geldig is! 
 • Intradel met hun sensibiliseringsstand en de verdeling van afvalzakken. 
 • Payconiq met een "kortsluiting" activiteit op de camping met een mobiele stand waar het project is om de best mogelijke sandwich te maken met lokale producten. 
 • SNCB en zijn lage prijzen voor treintickets om naar het festival te komen.