Les ardentes - Logo

6-7-8-9 juli 23
Luik, Be

FESTIVAL CHARTER & VERPLICHTINGEN

 

Bij Les Ardentes willen we dat elke festivalganger de best mogelijke ervaring heeft tijdens de vier dagen van het festival. We nemen onze verantwoordelijkheid om alle vormen van discriminatie, pesterijen en geweld te bestrijden en we zijn vastbesloten om onze impact op het milieu tot een minimum te beperken. Door de site van Les Ardentes te bezoeken, bent u zich bewust van de waarden van het festival en verbindt u zich ertoe dit handvest van goed gedrag te respecteren.

Laten we er samen voor zorgen dat Les Ardentes een zorgzame, inclusieve, veilige en milieuvriendelijke locatie blijft! Les Ardentes hecht ook bijzonder veel belang aan het beperken van de impact op het milieu. Het hele festivalteam zet zich in voor een collectieve, verantwoordelijke aanpak en volhardt jaar na jaar.

Het is met al deze kleine acties dat we samen onze grote engagementen kunnen waarmaken en van ons festival een betere plek kunnen maken.


 

FESTIVAL CHARTER.


DIVERSITEIT EN INCLUSIVITEIT VIEREN 


Op Les Ardentes heb je het recht om te zijn wie je wilt zijn en om van het festival te genieten met een gewaardeerd, gerespecteerd en veilig gevoel. Het festival verbiedt alle vormen van seksistisch en seksueel geweld en intimidatie, evenals elk incident of geweld van discriminerende aard (racisme, LGBTQI seksisme + fobie, classisme, leeftijdsisme, validisme, enz.) Het hele festivalteam is op de hoogte van de beschikbare middelen op de site en is bovenal getraind om gepast te reageren en je door te verwijzen naar de juiste personen.

 


TOESTEMMING: LATEN WE EROVER PRATEN!


Als het geen grote JA is, dan is het een NEE! Toestemming moet enthousiast, specifiek en omkeerbaar zijn en op een vrije en geïnformeerde manier worden gegeven. Denk eraan dat overmatig gebruik van alcohol of drugs je op geen enkele manier in staat stelt om geïnformeerde toestemming te geven.

 


CONSUMEER MET MATE 


Alcoholgebruik of -misbruik rechtvaardigt op geen enkele manier ongepast gedrag! Je grenzen kennen betekent ook weten hoe je kunt genieten zonder overboord te gaan! Let voor je gezondheid op je alcoholgebruik, vooral sterke alcohol. Let ook op het alcoholgebruik van de mensen met wie je samen bent en moedig NOOIT iemand aan om te drinken. Een aantal verenigingen en bewustmakingsstands zullen aanwezig zijn op Les Ardentes, dus aarzel niet om contact met hen op te nemen als je daar behoefte aan hebt.

 


LATEN WE ACTIEVE GETUIGEN ZIJN


Om ervoor te zorgen dat het festival een zorgzame, inclusieve en veilige plek blijft, nodigen we je uit om extra aandacht te besteden aan het respecteren van iedereen. Als je getuige bent van discriminatie, pesterijen, geweld, alcoholmisbruik of een andere problematische situatie, aarzel dan niet om leden van de beveiliging en/of leden van de organisatie te informeren. Je kunt ook contact opnemen met de EHBO- en veiligheidszones van SYNKA.

 


WEES RESPECTIEF


Wanneer je een festivalganger, een vrijwilliger, een beveiliger, een barman of een andere persoon op het terrein aanspreekt, wordt grof taalgebruik of agressief gedrag niet getolereerd. Iedereen die aanwezig is op Les Ardentes verdient het om gerespecteerd te worden.

 


LATEN WE ZORG DRAGEN VOOR LES ARDENTES


Genieten van Les Ardentes betekent ook respect hebben voor het terrein en de infrastructuur die je tot je beschikking hebt. Als je jaar na jaar van je festival wilt genieten, ga er dan geen puinhoop van maken.

 


LATEN WE SAMENLEVEN MET ONZE BUREN


Alles is in het werk gesteld om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken voor de omwonenden van het festival. We rekenen er ook op dat je je buren, hun rust en hun eigendom respecteert. Als je naar buiten gaat, volg dan de borden en grenzen. Schreeuw niet, plas niet en laat geen afval achter.

 


NEEM EEN ECOLOGISCH VERANTWOORDE HOUDING AAN


De impact van festivals op het milieu is onmiskenbaar. Om de ecologische kosten van de Ardentes te beperken, moeten we onze verplichtingen delen. In overeenstemming met onze waarden van duurzaamheid moedigen we je aan om bewust na te denken over je reizen, je consumptie en je acties op Les Ardentes. Ter plaatse en op de camping zijn er voorzieningen om afval en sigarettenpeuken te sorteren. Er worden ook afvalophalingswedstrijden georganiseerd.

 


LATEN WE SCHOON KAMPEREN


Als je je kampeerplaats schoon achterlaat, respecteer je het werk van het hele team na het festival. Vergeet niet je kampeeruitrusting en andere spullen op te halen wanneer je vertrekt. Als je er echt vanaf moet, maak dan gebruik van de donatie- of recyclagefaciliteiten op de camping.

We rekenen erop dat je dit handvest respecteert zodat iedereen een optimale ervaring heeft.

 


ONZE VERPLICHTINGEN.

 

ZACHTE VERVOERMIDDELEN AANMOEDIGEN

SNCB_logo.svg.png
Mobiliteit is de belangrijkste bron van vervuiling bij de organisatie van een festival. Het vervoer in verband met de logistiek van het evenement, de aankomst van de festivalgangers en de artiesten op het terrein hebben een aanzienlijke impact op het milieu.

Logo Agglo_Couleur 2 (1000x300px).png

Voor de festivalgangers hebben we een uitgebreid alternatief transportsysteem opgezet: gratis buspendels, een carpoolplatform, kortingen op treintickets, parkeerplaatsen voor fietsen en scooters in de onmiddellijke omgeving van het festival, enz. Bovendien krijgt u van Decathlon een waardebon ter waarde van 5 euro als u met de fiets komt!

Ga naar de tab mobiliteit om het zachte vervoermiddel te vinden dat bij je past!

Omdat zachte mobiliteit voor iedereen geldt, reizen de medewerkers van Ardentes ook het liefst met de fiets. Voor, tijdens en na het evenement zal Decathlon fietsen uitlenen die zijn teruggekocht van klanten in het kader van het 'second life'-programma.


AFVAL BEHEREN EN SORTEREN

AD23 - Logos PRTT2.png
Geen excuses meer om uw afval niet te sorteren! Om de site schoon te houden en de afvalstromen zo goed mogelijk te beheren, hebben we het sorteersysteem in 2023 versterkt met de hulp van onze partner Intradel. Concreet betekent dit het volgende:

 

 • In totaal komen er 500 sorteereilanden, dat wil zeggen 500 PMC-bakken en 500 OM-bakken.
 • U vindt er ook 8 recyclagebekerstands : Breng je bekers naar één van de 8 recyclagestandjes op het festivalterrein of de camping en vertrek met Cashless: 15 ingeleverde bekers = €1 cashless & 50 ingeleverde bekers = €3,50 cashless! Elke dag ontvangen de 5 festivalgangers die de meeste bekers terugbrengen een prijs!
 • In de backstage gaan we nog verder met sorteren met 10 afvalfracties: afval, PMC, karton, glas, metalen, voedsel / composteerbaar, eetbare oliën, hout, verf / spuitbussen, WEEE!
 • Voedselbakken op het terrein voor traiteurs en foodtrucks en andere op de camping in de BBQ zones.
 • In de straten rond het festival staan tientallen afvalbakken langs de weg om zwerfvuil te voorkomen. De straten rond het festival en de parkeerplaatsen worden 's nachts schoongemaakt. 
 • Achter de schermen wordt een greenteam van 550 mensen gemobiliseerd voor het festival. Dit greenteam wordt opgeleid in afvalsortering via een bezoek aan een fabriek om de noodzaak en het proces van afvalsortering te begrijpen. 
 • Om verder te gaan hebben we een charter opgesteld om onze partners erbij te betrekken, zodat zij zich ertoe verbinden de netheid van het terrein en het beheer van het door hun activiteit gegenereerde afval te respecteren. Het charter maakt hen ook bewust van voedsel- en waterverspilling en respect voor apparatuur.

triii.png


INZAMELING EN SORTERING VAN SIGARETTENPEUKEN

In 2022 hebben we een enorme hoeveelheid sigarettenpeuken verzameld en dit jaar zullen we onze inspanningen verdubbelen om het probleem te verminderen en het systeem voor het inzamelen en sorteren van sigarettenpeuken te verbeteren.

Een peuk op de grond gooien lijkt misschien niets, maar de schade is angstaanjagend! Sigarettenpeuken zijn moeilijk op te rapen en worden op land gegooid dat wordt gebruikt om koeien te laten hooien. Om deze gebieden schoon en veilig te maken voor de koeien:

 • Het Butt Busters-team zal elke dag peuken verzamelen. 
 • Intradel en Fruitz zullen een groot aantal zakasbakken uitdelen. 

   App icon - Logotype.pngAD23 - Logos PRTj2.png

 • Vaste asbakken zullen rond het terrein en de camping worden geplaatst. 
 • De vereniging WeCircular zal de peuken verzamelen en recyclen.

DE KAMPEERDERS BETREKKEN BIJ EEN ECOLOGISCH VERANTWOORDE AANPAK


Net als vorig jaar zullen verboden voorwerpen die op de camping in beslag worden genomen, worden gerecupereerd en herverdeeld onder een aantal verenigingen. Lees aandachtig het campingreglement als je met al je spullen de camping op wilt!

Intradel stelt vuilniszakken ter beschikking voor je afval.

Als je matras leegloopt, is Decathlon er om je nacht te redden! Op hun stand kun je profiteren van hun democratische prijzen om je materiaal te repareren en te vermijden dat je nieuw moet kopen. Voor €1 tot €15 kun je profiteren van hun reparatieservice.

Operatie Seconde Vie, georganiseerd door Decathlon, is een project om kampeermateriaal te recupereren, te herstellen en te verdelen.

WhatsApp Image 2023-06-20 at 17.09.12.jpeg

Laat je tent of kampeeruitrusting niet achter! Als je er echt vanaf moet, zijn er verschillende mogelijkheden.

Als je de camping verlaat, kun je :

Uw materiaal in goede staat aan een goed doel schenken. De lijst met verenigingen waar de achtergelaten uitrusting naartoe gaat, wordt binnenkort bekendgemaakt.
Uw uitrusting afgeven bij de Decathlon stand. Decathlon koopt het van je terug in ruil voor een waardebon die 2 jaar geldig is in de Decathlon winkels in België en Frankrijk. Je tent, tafel en stoelen worden opgeknapt en voor een tweede leven verkocht in de Decathlon winkels om er een nieuwe eigenaar voor te vinden. 
Het Decathlon opkooppunt zal zijn :

 • Zondag 9 juli: voor de Decathlonwinkel vanaf 10 uur.
 • Maandag 10 juli: bij het infopunt van 9 tot 12 uur.

FESTIVALGANGERS AANMOEDIGEN OM HET JUISTE TE DOEN


Déchet-nez vous!

Ga op de camping naar een van de 4 recyclagepunten en verzamel je punten voor de wedstrijd "Déchet-nez vous! Probeer prijzen te winnen. We zien je graag in 2023 op de camping!

AD23 - VISUEL WEB TABLEAU.png

Wedstrijd Kringloopbeker

AD23 - Logos PRT APP4.png

Dankzij Coca Cola, breng je je bekers naar één van de 8 recyclagestandjes op het festival of de camping en vertrek met Cashless:

15 ingeleverde bekers = €1 cashless
50 ingeleverde bekers = €3,50 cashless
Elke dag zullen de 5 festivalgangers die de meeste bekers terugbrengen in de prijzen vallen!

 

Geweldig recyclingplan!

AD23 - Logos PRT APP.png

Proximus biedt cashless voor oude telefoons! Wist je dat je met de recyclage van je oude telefoon de negatieve impact van mijnbouw op onze planeet aanzienlijk kan verminderen? U helpt grondstoffen te recycleren en het winnen van nieuwe te vermijden. Breng je oude telefoon naar de Proximus-stand op Les Ardentes en ontvang €10 cashless op je polsbandje, te besteden aan eten & drinken! Deze telefoons worden gerecupereerd en gerecycleerd!

Kom je gratis pet van 100% gerecycleerd plastic halen aan de Proximus-stand!

les-Ardentes_cap-removebg-preview.png

Proximus test een groenere oplossing voor de uitrol van zijn tijdelijke mobiele netwerk op de Ardentes, door zonnepanelen, batterijen en biobrandstof te combineren. Een ideale oplossing om onze CO2-uitstoot met 80% te verminderen!

PROX_0035-7_Sustainability_Green-event_2106_NL-removebg-preview.png

ETHISCHE CATERING


Wat de catering betreft, geven we de voorkeur aan restauranthouders uit Luik en Wallonië en aan lokale, seizoensgebonden en biologische producten (productie zonder gebruik van chemicaliën, GGO's, beperking van het gebruik van meststoffen, insecticiden, enz.) Zo creëren we labelstickers die naast de stands worden opgehangen zodat de festivalgangers zich kunnen oriënteren bij hun cateringkeuze.

De op het festival aanwezige foodtrucks zijn verplicht minstens één vegetarische optie op hun menu aan te bieden.

Ook het gebruik van plastic verpakkingen is verboden.


BIJDRAGEN AAN DE AANPLANT VAN BOMEN IN WALLONIË


Om deel te nemen aan de ontwikkeling van duurzame projecten in België heeft Les Ardentes een partnerschap ontwikkeld met PlantC, een vereniging die zich inzet voor het klimaat en de biodiversiteit door het grondgebied te laten aanpassen aan de wereldwijde veranderingen. Er is een systeem opgezet van vrijwillige donaties van de cashless restanten op de polsbandjes van de festivalgangers.

In 2022 werden 1033 bomen geplant, wat neerkomt op 148,23 ton CO2 die in 30 jaar wordt vastgelegd. We zijn ervan overtuigd dat we het dit jaar nog beter kunnen doen!

Meer over de vereniging: PlantC

mains terre.jpg

VERANTWOORDELIJKER COMMUNICEREN


Wij willen de dematerialisatie van communicatiemateriaal voortzetten om de productie van materiaal voor eenmalig gebruik te vermijden. Wij hebben papieren posters drastisch verminderd en zijn gestopt met drukprogramma's ten gunste van communicatie via beeldschermen. Wij geven ook de voorkeur aan digitale kanalen: sociale netwerken, nieuwsbrieven, mobiele toepassingen, enz.

Flyeren op de site en in de omgeving is verboden en we verminderen de hoeveelheid goodies die partners aanbieden.