Les ardentes - Logo

11-12-13-14 juli 24
Luik, Be

La Fève

12/07

La Fève

Ondanks zijn hectische schema, dat schommelt tussen kunstacademie en bezorgingen voor Uber Eats op een Ludix, is Louis AKA La Fève erin geslaagd om tijd te vinden voor zijn passie: muziek. Als Soundcloud-veteraan heeft de jongeling de ene EP na de andere uitgebracht (met name de 'Nocturne'-serie), waarbij hij profiteert van de creatieve vrijheid die het platform biedt. Deze vrijheid, samen met de gemeenschap van originele artistieke voorstellen die zich daar ontwikkelt, heeft veel artiesten in staat gesteld om een unieke identiteit op te bouwen. In 2019 ontmoet hij een eclectisch collectief, Walone, met een breed scala aan vaardigheden. Of het nu gaat om fotografie, productie, styling of communicatie, de leden weten van wanten. De groep en de rapper werkten samen aan een videoclip en gingen vervolgens naar Rotterdam, waar ze de clips voor "Lady D" en "300E la plaquette" opnamen. Tijdens de reis ontstonden vriendschappen en LAF sloot zich aan bij het collectief. De leden van het collectief namen onmiddellijk de rol van producer, artistiek directeur en manager op zich.

In de herfst van 2020, nu overtraind en goed omringd, ging La Fève naar het volgende niveau met de release van de KOLAF EP, in samenwerking met Marseille beatmaker Kosei. Het project kreeg zeer lovende kritieken en betekende een echte sprong voorwaarts in de respectieve carrières van de twee artiesten. Na een aantal spraakmakende featurings in 2021 (met Captaine Roshi, Edge, Khali en J9ueve) kondigde La Fève een verbluffende comeback aan met de track 'Mauvais Payeur', meer dan een jaar na de release van KOLAF.

De donkere, zware instrumental, geschreven door Demma en een echo van de monochrome visuals op de cover, begeleidt de rapper, die even precies en scherp is als altijd. De track komt binnen in de Spotify Top 200. In een tijd waarin muziek snel wordt geconsumeerd, waarin de markt voortdurend wordt verzadigd door een groot aantal artiesten, laat La Fève zien dat hij de tijd neemt om zijn kwaliteitstracks te verfijnen. Met deze comeback heeft La Fève zich gepositioneerd als de kleine prins van de rap en heeft hij veel verwachtingen gewekt. Ondersteund door zijn favoriete beatmakers, waaronder Kosei, Freakey, Lyele Gwap en DoomX, is La Fève veelzijdiger dan ooit. Een rijkdom aan flows en indringende gimmicks ondersteunen teksten die zijn dagelijkse leven en dat van zijn dierbaren op dit 18 tracks tellende album beschrijven.

Trap, geld en eer zijn de sleutelwoorden. La Fève is vol ambitie, getemperd door een angst voor de veranderingen die gepaard gaan met succes: valse vrienden en verraders liggen op de loer. Op deze mixtape zijn S.Téban en Zamdane te horen, twee rappers uit de nieuwe golf van Marseille, evenals $ouley, een gerespecteerd figuur in de Franse Soundcloud-scene. Het jaar 2021 was rijk aan ontmoetingen, nieuwe ervaringen en inspiratiebronnen, en de artiest uit 94 zal het einde van het jaar markeren met een zorgvuldig samengesteld product. Met andere woorden, we hebben het laatste van deze mixtape nog niet gehoord.

De mixtape van La Fève was dan ook een klinkende triomf. Met een gouden schijf en drie gouden singles op zijn naam, en een tournee door de Franstalige wereld, heeft hij zijn beginnerslabel achter zich gelaten om zich bij de rapelite te voegen. La Fève's mixtape ERRR werd in december 2021 uitgebracht en heeft een blijvende indruk gemaakt. Het succes is in de loop der tijd alleen maar gegroeid en trekt steeds nieuwe luisteraars aan.

Deze razendsnelle opkomst is geen toeval, maar het resultaat van ruw talent en een onwankelbare passie voor de rapkunst. Na een afwezigheid van twee jaar wordt de terugkeer van La Fève een vloedgolf. Zijn optredens hebben al heel wat stof doen opwaaien, wat duidt op een nog rooskleurigere muzikale toekomst. Zijn vermogen om zijn publiek te boeien is onmiskenbaar en zijn invloed op de rapscene is onbetwistbaar geworden. Met solide, consistente statistieken op zijn naam is La Fève een rapliefhebber geworden, een artiest die de norm herdefinieert en zijn fans blijft verrassen en inspireren, vooral met zijn gloednieuwe project 24, dat eind 2023 uitkomt. Hij wordt beschouwd als de rookie van de afgelopen jaren en is nu degene die bijdraagt aan de exposure van opkomende artiesten als Zequin, Yung L.A. en Knucks, die allemaal te horen zijn op het 24-album.